INFORMÁCIÓK

Nyitvatartás

Nyitva keddtől szombatig 15-től 18 óráig.

(Az egyéni látogatóknak nem szükséges bejelentkezniük.)Nyitvatartási napok:A múzeum vasárnap, hétfőn és ünnepnapokon, valamint a karácsonyt megelőző vasárnaptól az új év első hétfőjéig zárva tart.


Csoportokat a látogatást megelőző héten történő bejelentkezéssel a nyitvatartási napokon a nyitvatartási idő előtt is, délelőtt 10 órától fogadunk.
Ezeket a csoportokat az egyeztetett időpont előtt nem tudjuk fogadni, és maximum 30 percet tudunk várni rájuk.


Árak

Felnőtt Gyermek, diák, pedagógus, nyugdíjas
Egyéni látogatók 980 Ft 740 Ft
Csoportok (legalább 20 fő) és családok 880 Ft 660 Ft


Készpénzes és bankkártyás fizetési lehetőség.
Eurót elfogadunk (legfeljebb 50 eurós bankjegyet, eurócentes érmét nem). A visszajáró forintban. Az árfolyam ezen a héten: 1 € = 309 Ft.Szolgáltatások

Látogatóink szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak.

A téliszalámi-vásárlási kedvezmény a Pick Szeged Zrt. üzleteiben használható fel. A szegedi üzlet szombat délután és vasárnap zárva tart. Kérjük, hogy szombati napokon jelezzék, ha a téliszalámi-vásárlási kedvezményre jogosító kuponra igényt tartanak!

Képeslapok a múzeumban feladhatók.

(Néhány helyen azzal az információval találkozhatnak, hogy az ajándék képeslapok postaköltségét átvállaljuk. Ezt ma már sajnos nem tudjuk megtenni, de saját költségükön nálunk is feladhatják a képeslapokat.)

Tárlatvezetést nem tartunk, de tizenegy nyelven (magyar, angol, német, spanyol, orosz, francia, olasz, lengyel, román, szerb, szlovák) írásos tárlatvezető áll a látogatók rendelkezésére, és letölthető a honlapunkról is.

Ajándékboltunkban szegedi paprika kapható.

Színező, hajtogató ajándék a gyerekeknek.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mi látható a múzeum állandó kiállításain?

Az alsó szinten a Pick szalámi és a szalámigyár, az emeleten a szegedi paprika gyártásának története látható.

A Pick-gyűjteményben a vendégek végigkísérhetik a gyár és a szalámigyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig.

Az emeleten a paprikatermelés kezdeti módszereinek fejlődését ismerheti meg a látogató a Szegedi Paprika Zrt. jelenleg alkalmazott technológiájáig.

A múzeum a tárgyak mellett fotókkal és dokumentumokkal illusztrált tablókon mutatja be és korhű öltözetű, életnagyságú fabábukkal teszi színesebbé, érdekesebbé a témát az érdeklődők számára.

A feliratok magyar, angol és német nyelven olvashatók.

Milyen szolgáltatásokat biztosítanak a látogatóknak?

Látogatóink szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak.

A szalámikóstoló egy szelet gluténmentes extrudált kenyéren három szelet Pick téliszalámit tartalmaz.

A szegedi paprika termékminta 10 gramm szegedi fűszerpaprika-őrleményt tartalmazó csomag.

A téliszalámi-vásárlási kedvezmény egy rúd Pick téliszalámi vásárlásakor 10%‑os kedvezményre jogosít. Felhasználható a Pick Szeged Zrt. alábbi üzleteiben:

Pick Húsáruház
(Szeged, Maros utca 21.)
Pick Deli&Gourmet
(Budapest, V. Kossuth Lajos tér 9.)

Pick Húsáruház (Szeged, Maros utca 21.)
Pick Deli&Gourmet (Budapest, V. Kossuth Lajos tér 9.)

(A szegedi üzlet szombat délután és vasárnap zárva tart. Kérjük, hogy szombati napokon jelezzék, ha a téliszalámi-vásárlási kedvezményre jogosító kuponra igényt tartanak!)

A budapesti üzlet a felújítási munkálatok végéig zárva tart.

(A 2017. december 31-ig érvényes 10%-os téliszalámi-vásárlási kedvezményre jogosító kupont 2019 végéig tudják felhasználni.)

Képeslapok a múzeumban feladhatók.

(Néhány helyen azzal az információval találkozhatnak, hogy az ajándék képeslapok postaköltségét átvállaljuk. Ezt ma már sajnos nem tudjuk megtenni, de saját költségükön nálunk is feladhatják a képeslapokat.)

Ajándékboltunkban szegedi paprika kapható.

Milyen egyéni kedvezmények vehetők igénybe?

A belépő 980 Ft.

A gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a sajtóigazolvánnyal és az egyénileg érkező idegenvezetői igazolvánnyal rendelkezők, a testileg vagy értelmileg akadályozottak a teljes árú belépőből 25% kedvezményt kapnak. A kedvezményes belépő 740 Ft. (A több kedvezményre jogosultak csak egyszeri kedvezményt vehetnek igénybe.)

18 éven aluli látogatóval érkező családok számára 10% engedményt biztosítunk (akár egy szülővel vagy nagyszülővel érkező egyetlen gyermek, unoka esetén is). Az engedményes belépő felnőtteknek 880 Ft, a kedvezményre jogosultak számára 660 Ft.

A családdal érkező 6 éven aluli gyermekek számára a belépés ingyenes.

A kedvezményeket állampolgárságra tekintet nélkül, mindenki számára biztosítjuk.

Kérjük, hogy a kedvezményre való jogosultságukat a fizetés előtt jelezzék!

Egyéb kártyákat, igazolványokat, sétálójegyet nem tudunk elfogadni.

A múzeumi szolgáltatásokat csak a fizető látogatóink számára biztosítjuk.

Van-e csoportos engedmény?

A húszfős és afölötti létszámú csoportok számára egy összegben történő fizetés esetén a belépődíjból 10% engedményt biztosítunk. Az engedményes belépő felnőtteknek 880 Ft, a kedvezményre jogosultak számára 660 Ft. (Az engedmény nem érvényes, ha a csoport tagjai egyénileg fizetik a belépődíjat!)

Diákcsoport esetén a kísérőknek is a kedvezményes belépőt számlázzuk, amennyiben a kísérők száma nem haladja meg a diákok létszámának felét.

Az engedmény állampolgárságra tekintet nélkül, bármilyen nemzetiségű csoport számára érvényes.

Hogyan tudnak a csoportok bejelentkezni?

Személyesen: a nyitvatartási időben.

Telefonon: (20) 980 8000

SMS-ben: (20) 980 8000

E-mailben: info@pickmuzeum.hu

Messengerben: @pickmuzeum

Faxon: (62) 480 800

Levélben: Pick Múzeum / Szeged / Pf. 15 / 6701

Hány fős csoportot tudnak fogadni egyszerre?

50 fős csoport még kényelmesen megtekintheti a múzeumot. Rendkívüli esetben akár 100 főt is tudunk egyszerre fogadni. Ekkor a látogatók két csoportban felváltva, párhuzamosan tekintik meg a kiállításokat.

Mennyi időt vesz igénybe a múzeumlátogatás?

A két kiállítás megtekintése és a szalámikóstoló elfogyasztása tapasztalataink szerint kb. egy órát vesz igénybe.

Ennek megfelelően a bejelentkező csoportokat óránként fogadjuk.

Milyen módon lehet fizetni a múzeumlátogatásért?

Készpénzes és bankkártyás fizetési lehetőség.

Eurót elfogadunk (legfeljebb 50 eurós bankjegyet, eurócentes érmét nem). A visszajáró forintban.

Művelődési csekket, kultúrautalványt, pihenőkártyát nem tudunk elfogadni.

Kérésre készpénzes számlát adunk.

Belföldi adóalanyok számára – amennyiben a múzeumlátogatást előzetesen hivatalosan megrendelik – lehetőség van a számlát banki átutalással rendezni. A hivatalos megrendelésen a szokásos adatok mellett kérjük, hogy tüntessék fel az adószámukat is!

Mozgáskorlátozottak hogyan látogathatják a múzeumot?

Technikai okok miatt kerekesszékes látogatóinkat a látogatást megelőző héten történő bejelentkezéssel munkanapokon 10 és 12 óra között tudjuk fogadni.

Lehet-e fénykép- és videofelvételeket készíteni?

Igen, fénykép- és videofelvétel minden korlátozás nélkül készíthető.

Külön figyelmükbe ajánljuk a bejáratnál elhelyezett fotótáblánkat, amelyet szabadon használhatnak.

Be lehet-e kutyát vinni a múzeumba?

Kiállításainkat szobatiszta kutyájukkal is látogathatják.

Kérjük a felelős kutyatartás szabályainak betartását, valamint a póráz és indokolt esetben a szájkosár használatát!

Hogyan lehet parkolni a múzeum előtt?

Munkanapokon csak a múzeum bejáratához közel található parkolóautomatánál váltott jeggyel vagy virtuális szelvénnyel lehet parkolni.

 www.szepark.hu 

Milyen szállások vannak a közelben?

A múzeum környékén, néhány perces sétatávolságban több szálláslehetőség áll rendelkezésre, a Hotelscombined oldalán gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti az árakat és a szabad helyeket.

 www.hotelscombined.com 

TÁRLATVEZETŐ

A múzeumi tárlatvezető letölthető PDF formátumban (két A4-es oldal).

TÖRTÉNET


„Los Angelesben jó hírét terjesztem Szegednek, mindig elmondom, hogy itt születtem, itt készítik a világhírű Pick szalámit és a szegedi paprikát.”

Zsigmond Vilmos
Oscar‑díjas operatőr

„A történelem az a tantárgy, amelynek a legnagyobb hatása volt értékrendszerünk kialakulására, hiszen milyen más alapra lehet a jövőt építeni, mint a múltra?”

Szent-Györgyi Albert
Nobel‑díjas biokémikus

Pick szalámi

Pick szalámi (szegedi téliszalámi): évszázados hagyományon alapuló, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel készült, nemespenész-bevonatú termék.


Szeged a Tisza folyó partján fekszik. A Szegedhez közeli alföldi, dél-magyarországi megyék (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar) természeti adottságai kedvezőek a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez. Ez a földrajzi környezet és az ehhez párosuló szakértelem lehetőséget ad a jellegzetes tulajdonságokkal bíró szalámisertések tenyésztéséhez. Ezekről a területekről származnak azok az érett sertések, amelyeket Szegeden a szalámikészítéshez használnak fel.

A szalámi előállításának főbb lépései: az élőállat-állomány előkészítése, a vágás, a félsertések minőségi válogatása, hűtése, csontozása, a sertéshús és a szalonna aprítása, fűszerezés, bélbe töltés, füstölés, szárítás, érlelés, penészkialakítás, csomagolás.

A Pick szalámi kiemelkedő tulajdonságait, a harmonikus illatot és az egyedi ízt a helyi sajátosságok adják. Az alapanyag jellegzetessége, a szalámigyártás hagyományőrző gyártástechnológiája, a Tisza közelségéhez kapcsolódó klimatikus viszonyok, a penészflóra jelenléte, a megőrzött – szalámimestertől szalámimesternek átadott – mesterségbeli tudás, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a ma már hagyományos terméknek számító szegedi téliszalámi meghódítsa a világot.

Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását Szegeden, amelyet fokozatosan fejlesztett, bővített. 1883-ban Olaszországból hozott munkásokkal már nagyobb mennyiségben gyártott szalámit. A nagyüzemi szalámigyártást 1885-ben indította el. Az alapító 1892. évi halálát követően özvegye és annak fivére tulajdonába került a cég. 1900-ban áthelyezték a szalámigyárat a Felső Tisza-partra. Az állandó hűs tiszai levegő kedvező feltételeket biztosított az érlelés folyamatához.

A legidősebb fiú, Pick Jenő – aki már 1898-tól részt vett az irányításban – 1906-ban lépett be a vállalkozásba. A gyár történetében ezzel új korszak kezdődött. Megvásárolta a szomszédos, csődbe ment Tiani szalámigyárat, és így a teljes Tisza-parti ingatlan a Pick család tulajdonába került. Pick Jenő arra törekedett, hogy modernebb eszközökkel alapvető változást valósítson meg. Jó érzéke volt a piachoz, felismerte a reklám jelentőségét. A cég fő terméke a 20. század első évtizedében a szalámi lett. A két világháború között a Pick gyár a magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb üzemévé, a Pick szalámi pedig világmárkává vált. Pick Jenő 1934-től egyedül vezette a szalámigyárat Pick Márk cégnév alatt, egészen az államosításig.

A Pick család vezetése alatt, majd a későbbiekben is nagynevű szalámimesterei voltak a gyárnak, akiknek mesterség iránti rajongása tiszteletet parancsoló.

A szalámikészítés technológiája valóban megkövetelte, hogy a szalámimester szinte megszállottja legyen a szakmájának. A szalámimester tudománya többirányú ismeretet követelt, így a paszta összetételének a szabályozása, a fűszerezés, ami a legféltettebb titkok közé tartozott, míg a legfőbb tudományt a füstölés-érlelés jelentette.

A minőségi munka nem képzelhető el technikai és technológiai modernizáció nélkül. Ez a szándék és törekvés folyamatosan jelen van a szegedi szalámigyárban. Ennek eredményeképpen az 1950-es évek végére a hűtéstechnika biztosítani tudta az egész éven át tartó folyamatos termelést, így a téliszalámi régi szezonális jellegét csak a nevében őrizte meg.

A szakma szeretete, a hagyományok ápolása, a mesterségbeli tudás, az alapvető rátermettség, továbbá a klimatikus viszonyok, a kedvező nyersanyagellátás, a műszaki fejlettség, a gyártástechnológia világszínvonala együttesen biztosítják a Pick szalámi hagyományosan kiváló minőségét.


Szegedi paprika

Szegedi paprika (szegedi fűszerpaprika-őrlemény): a kedvező adottságokkal rendelkező szegedi tájkörzetben hagyományos módon megtermelt fűszerpaprika-növény tövön beérett, utóérlelt, majd megszárított termésének megőrlésével készült termék.


A paprika őshazája Dél-Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetcsoportja. Az őslakó indiánok orvosság és fűszer gyanánt használták. Kolumbusz Kristóf tengeri úton akarta elérni a keleti Fűszer-szigeteket. Az Újvilágból azonban nem az ismert fűszerekkel, hanem – többek között – egy addig sohasem látott ajándékkal, egy paprikanövénnyel tért vissza.

A növény kezdetben Európa barokk főúri kertjeit díszítette, illetve kereskedelmi utakon eljutott Törökországba is. Innen balkáni közvetítéssel került hazánkba.

Az 1500-as évek második felében Széchy Margit főrangú asszony kertjét is díszítette már egy vörös törökbors nevű növény (ez időben még indiai bors vagy pogánybors névvel is illették). A paprika elnevezés a 18. században bukkant fel először, mint a bors délszláv nevének (papar) kicsinyítő képzős alakja, s ezután a magyar használat által vált egyetemes, nemzetközi szóvá.

Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést egy piarista számadáskönyvben, amelyben a paprika szó szerepel.

Hazánkban kezdetben orvosságként használták hideglelés (váltóláz) ellen, csak később vált a magyar konyha meghatározó fűszerévé.

Míg a termelés a 19. század közepéig a családi ellátás keretein belül maradt, a századfordulóra a feldolgozás már ipari méreteket öltött és a kereskedelem jelentőssé vált.

A paprikatermesztés a régióban Szeged-Alsóvárosról indult a Szegedhez közel eső feketehomokos területeken, a Tisza „áradmányos” földjén. 1934-ben zárt körzetté nyilvánították Szeged környékét, így az ezen kívül termelt fűszerpaprikából készült őrleményt tilos szegedi paprikaként forgalmazni.

A betakarítás kizárólag hagyományos kézi szedéssel történt, amit akár háromszor, négyszer is elvégeztek, és ezzel biztosították azt, hogy csak a tövön beérett legjobb minőséget adó termés kerüljön további feldolgozásra. Híres, Szegedhez szorosan kapcsolódó kép a házak oldalán lógó fűszerpaprika-füzérek sora.

A szegedi paprika egyedülálló minőségének genetikai alapját a Szeged környékén nemesített, államilag elismert fűszerpaprika-fajták jelentik. Ezek alkalmazkodtak a tájkörzet adottságaihoz legjobban, ugyanis nemesítésük folyamatában felhasználták az e vidéken egy évszázad alatt kialakult eredeti ízt, aromát, színt adó fűszerpaprika-populációt.

A szegedi paprika különleges volta nemcsak a több száz éves törődésnek, a felhalmozódott szaktudásnak és a hagyományok erényeit követő feldolgozásnak köszönhető, hanem annak is, hogy Magyarországon nagyon kedvezőek a feltételek a melegkedvelő fűszerpaprika számára. A szegedi tájkörzetben olyan hőmérsékleti, napfény- és csapadékviszonyok uralkodnak, amelyek valamennyi fűszerpaprika-termő terület közül itt a legkedvezőbbek.

A kor emberének fokozottan szüksége van vitaminokra, antioxidáns anyagokra. A fűszerpaprikát elsősorban fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok mind szervezetünk védelmét szolgálják. Szent-Györgyi Albert Nobel-díja, a C-vitamin és a szegedi paprika szorosan összefonódott fogalmak, egyik a másikat tette világhírűvé. De a színt adó karotinoidok, a provitaminok, a kapszaicin, a paprikamagban található tokoferolok mind-mind a 21. század anyagai.

A paprikát korábban is használták gyógyszerként, ma is gyártanak gyógyhatású készítményeket belőle, és a jövőben is egészségünket szolgáló fűszerként fogyaszthatjuk a szegedi paprikát.

TERMÉKMINTA


ELISMERÉSEK

National Geographic: Legjobb élelmiszermúzeumok № 6


Lonely Planet: Különleges élelmiszermúzeumok № 2


KAPCSOLAT

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Szeged, Felső Tisza-part 10.

Levelezési cím: Szeged / Pf. 15 / 6701

Telefon: (20) 980 8000

Fax: (62) 480 800

info@pickmuzeum.hu

www.pickmuzeum.hu ENGLISH 


 Adatkezelési tájékoztató 


© 1999–2018 Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum